HealthInvest logo

Hållbara investeringar: När läkemedel kan gynna både ekonomi och samhälle

Hållbara investeringar: När läkemedel kan gynna både ekonomi och samhälle

Hållbara investeringar handlar ofta om att balansera flera mål samtidigt. Men vissa branscher, som hälso- och sjukvård, har en unik förmåga att leverera både stark avkastning och positiva samhällseffekter. Ett tydligt exempel är läkemedel mot fetma och typ 2-diabetes, som inte bara förbättrar folkhälsan utan också kan minska klimatpåverkan – samtidigt som det skapar stora ekonomiska möjligheter. Det skriver våra förvaltare Astrid Samuelsson och Ellinor Hult.

Föreställ dig att du har utsetts till VD för ett företag. Du vill öka vinsten och bedömer att det finns en 90-procentig chans att din nya strategi kommer att uppnå detta mål. Härligt!

Nu går du vidare till ditt nästa mål – att förbättra de anställdas välbefinnande. Om din strategi för att öka vinsten lyckas, finns det 80 procents chans att den också kommer att hjälpa dina anställda. Om din strategi lyckas öka både vinsten och medarbetarna välbefinnande, räknar du med att det finns 70 procents chans att den också kommer att minska bolagets miljöpåverkan.

Detta kallas betingade sannolikheter, det vill sägas sannolikheten att uppnå varje ytterligare mål givet att de tidigare redan har uppnåtts. Vi kan använda dessa betingade sannolikheter för att beräkna sannolikheten att strategin producerar en win-win eller win-win-win genom att helt enkelt multiplicera dem med varandra.

-Sannolikheten för ökade vinst är: 0,9

-Sannolikheten för en win-win är: 0,9 x 0,8 = 0,72

-Sannolikheten för en win-win-win är: 0,9 x 0,8 × 0,7 = 0,504

Denna sekvens visar att om vi lägger till bara två extra mål, minskar den totala chansen för att nå målen från nästan helt säkert till ungefär 50 procent (som att singla slant). Trots en hög individuell sannolikhet. Lägger vi till fler mål, faller sannolikheten snabbt mot noll.

Hälsovård ger bättre förutsättningar

Men det finns en sektor som utmärker sig för sin förmåga att generera win-win-resultat: hälsovård.

Här är några av anledningarna:

-Regulatorisk översyn: Innovationer inom hälsovård testas rigoröst innan de når marknaden. Det ger en hög chans för en positiv påverkan på människors hälsa (hög potential att bidra till FN:s globala mål 3, God hälsa och välbefinnande).  

-Stark koppling till ekonomiskt välbefinnande: God hälsa är grundläggande för ekonomisk produktivitet. Eftersom sjukdomar och funktionsnedsättning direkt påverkar arbetskraftens effektivitet, sker en naturlig prioritering av investeringar i hälsovård framför andra mål.

-Synergistiska effekter: God hälsa främjar socialt och politiskt deltagande som är centralt för alla dimensioner av hållbar utveckling. God hälsa och välbefinnande är kopplat till minst 12 av de 16 andra hållbarhetsmålen. Om en strategi bidrar till hälsa och välbefinnande har den en hög sannolikhet att också bidra till andra mål.

Fallstudie: Ozempic, Wegovy, Zepbound och Mounjaro

Läkemedelsjättarna Novo Nordics och Eli Lillys preparat för behandling av typ 2 diabetes respektive fetma, Ozempic, Wegovy, Mouniaro och Zepbound hör till de mest omtalade på marknaden idag. En studie fann att för varje 500 diabetiker som får behandling, förhindrar så kallade GLP-1-receptoragonister (den läkemedelsklass där Ozempic med flera ingår) ett dödsfall orsakat av hjärt-kärlsjukdomar per år (Sattar et al. 2021).

Vad talar för marknadens tillväxt?

Övervikt och obesitas är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem. Att ha övervikt eller obesitas innebär en ökad risk för att drabbas av olika sjukdomar, till exempel typ 2-diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Obesitas ökar också risken för vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och prostatacancer. Idag har över 500 miljoner människor i världen typ 2-diabetes och över 1 miljard beräknas vara diabetiker år 2050, så upp till flera miljoner dödsfall kan undvikas varje år om läkemedlet används brett. Ozempic, Wegovy, Zepbound, Mounjaro och liknande läkemedel kommer att ha en tydlig inverkan på hållbarhetsmål 3.4.1: Dödlighet tillskriven hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes eller kronisk luftvägssjukdom.

Marknaden för dessa preparat förväntas nå 100 miljarder dollar år 2030, där bolag som Eli Lilly hör till de ledande inom segmentet.

De okända fördelarna med läkemedel mot fetma och typ 2-diabetes

Medan Ozempic och andra läkemedel uppmärksammas i sociala medier för sina viktminskningseffekter, har deras potentiella inverkan på klimatförändringar gått under radarn. Fetma kan potentiellt bidra till utsläpp av växthusgaser på tre sätt:

  1. Oxidativ metabolism: Överviktiga personer andas generellt ut mer CO2 än normalviktiga. Studier indikerar att individer med fetma har högre metaboliska hastigheter totalt sett, vilket leder till ökad CO₂-produktion jämfört med normalviktiga. Forskare uppskattar att den extra CO₂ som andas ut av världens cirka 600 miljoner överviktiga jämfört med om dessa människor hade normal vikt är större än hela den svenska ekonomins CO₂-utsläpp (Magkos et al. 2020).
  2. Efterfrågan på mat: Överviktiga konsumerar vanligtvis cirka 30 procent fler kalorier än normalviktiga. Livsmedelsproduktion är en stor källa till CO₂-utsläpp och den extra efterfrågan på mat från överviktiga bidrar till växthusgasutsläpp i paritet med hela Storbritanniens ekonomi jämfört med om denna population hade normal vikt (Magkos et al. 2020).
  3. Transporter: Tyngre kroppar leder till minskad bränsleeffektivitet i fordon och flygplan. Detta uppskattas generera cirka 14 procent högre utsläpp från transporter jämfört med individer med normal vikt – en siffra som ungefär motsvarar Egyptens totala utsläpp (Magkos et al. 2020).

Genom att minska aptiten och på så sätt sänka kaloriintaget med mellan 16 och 35 procent, bidrar Novo Nordisks och Eli Lillys preparat till viktminskning med 12-18 procent. Denna viktminskning skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser med uppskattningsvis 700 megaton CO₂ per år (Magkos et al. 2020). Även om livsmedelsproduktionen skulle förbli densamma oförändrad, skulle bara den direkta minskningen av oxidativ metabolism innebära en win-win-win genom bättre hälsa, ökad aktieavkastning och stora miljöfördelar.

För hållbara investerare kan det vara utmanande att sikta mot flera mål. Men genom att strategiskt fokusera på sektorer med inneboende synergistiska fördelar – som hälso- och sjukvård – kan man uppnå betydande win-win-resultat. Ozempic, Wegovy, Zepbound och Mounjaro är utmärkta exempel på hur innovativa medicinska behandlingar samtidigt kan förbättra folkhälsan, minska miljöpåverkan och generera stark ekonomisk avkastning.

Elli Hult och Astrid Samuelsson, förvaltare HealthInvest Sustainable Healthcare

Utforska fler artiklar