HealthInvest logo

Månadsbrev juni 2024 för HealthInvest Alpha Fund

Månadsbrev juni 2024 för HealthInvest Alpha Fund

MARKNADSUTVECKLING

Juni blev ytterligare en plusmånad för hälsovårdssektorn, ungefär i linje med breda marknader. Det kom tecken på en mildrande inflation globalt och ECB sänkte styrräntan, om än med en något hökaktig ton. Den amerikanska 10-åringen mjuknade under månaden, men slutade ändå på relativt höga 4,40 %. Inom hälsovårdssektorn gick läkemedelsbolag och större bioteknikbolag bäst, medan tools-bolag var tydligast sämst följt av medicinteknik. Sjukförsäkringbolag var någonstans i mitten.

Det var gott om nyhetsflöde för bolagen, dels inom ständigt relevanta obesitas, dels inom gruppen sällsynta sjukdomar. Sällsynta sjukdomar är ett samlingsnamn för flera tusen olika sjukdomar som just är ”ovanliga”, vilket normalt definieras som färre än tvåhundra tusen patienter i USA. Majoriteten av tillstånden är genetiskt drivna och de allra flesta har inga godkända läkemedelsbehandlingar. Vi tycker att området är högintressant, inte minst nu när genetisk data och analys blivit alltmer tillgänglig. Därmed råder bättre förutsättningar för att ta fram behandlingar som verkligen gör skillnad för dessa patienter, som dessutom ofta får sina symptom redan som barn.

FONDENS UTVECKLING

HealthInvest Alpha Fund steg +1,38 % i juni (Andelsklass D).

 

FÖRVALTNING OCH VÄRDERING

Fonden sålde ut Gilead och Inspire Medical Systems samt tog in Novo Nordisk, AstraZeneca och Argenx.

Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk är ett av de ledande bolagen inom fetma (obesitas) med en lång historik inom diabetes. Nya effektiva läkemedel mot obesitas har öppnat en enorm marknad där man hittills bara nått en bråkdel av patienterna.

Svensk-brittiska läkemedelsbolaget AstraZeneca är verksamt inom bland annat cancer, hjärtlungsjukdomar, njursjukdomar och sällsynta sjukdomar. Bolaget har varit särskilt framgångsrikt inom cancer men storsatsar nu även på obesitasområdet.

Holländska bioteknikbolaget Argenx fokuserar på autoimmuna sjukdomar. Deras första läkemedel på marknaden har redan blivit en storsäljare (för behandling av en sällsynt neurologisk sjukdom) och inom kort lanseras läkemedlet för ytterligare ett användningsområde.

Vid månadens slut hade fonden 38 aktiepositioner. Fonden värderas till 29x kassaflödet, över index som värderas till 22x. Fondens nettoexponering mot aktier var 96 %. Målsättningen för fonden är att investera i hälsovårdsbolag med goda framtidsutsikter, till en attraktiv värdering.

Se mer månadsdata här

Utforska fler artiklar