HealthInvest logo

Månadsbrev juni 2024 för HealthInvest Sustainable Healthcare

Månadsbrev juni 2024 för HealthInvest Sustainable Healthcare

Händelserikt inom sällsynta sjukdomar (och obesitas, såklart!)

Juni blev ytterligare en plusmånad för hälsovårdssektorn, ungefär i linje med breda marknader. Det kom tecken på en mildrande inflation globalt och ECB sänkte styrräntan, om än med en något hökaktig ton. Den amerikanska 10-åringen mjuknade under månaden, men slutade ändå på relativt höga 4,40 %. Inom hälsovårdssektorn gick läkemedelsbolag och större bioteknikbolag bäst, medan tools-bolag var tydligast sämst följt av medicinteknik. Sjukförsäkringbolag var någonstans i mitten.

Det var gott om nyhetsflöde för bolagen, dels inom ständigt relevanta obesitas, dels inom gruppen sällsynta sjukdomar. Sällsynta sjukdomar är ett samlingsnamn för flera tusen olika sjukdomar som just är ”ovanliga”, vilket normalt definieras som färre än tvåhundra tusen patienter i USA. Majoriteten av tillstånden är genetiskt drivna och de allra flesta har inga godkända läkemedelsbehandlingar. Vi tycker att området är högintressant, inte minst nu när genetisk data och analys blivit alltmer tillgänglig. Därmed råder bättre förutsättningar för att ta fram behandlingar som verkligen gör skillnad för dessa patienter, som dessutom ofta får sina symptom redan som barn.

Svenska Egetis Therapeutics, omnämnt i förra månadsbrevet, är ett svenskt bolag verksamt inom en mycket ovanlig och allvarlig sjukdom som drabbar pojkar. Sjukdomen gör att pojkarna får brist på ett slags sköldkörtelhormon (T3) i hjärnan, men får stora mängder utav detsamma i övriga kroppen. Egetis läkemedel har tidigare visat sig kunna sänka T3 i övriga kroppen. I höst kommer resultat där de förhoppningsvis kan bekräfta detta. Bolaget bedrev ytterligare en studie för att se om läkemedlet därtill kunde förbättra den kognitiva utvecklingen hos väldigt små barn. Detta borde inte ha legat i förväntningarna eftersom det var så hög risk. Men tydligt var att marknadens förhoppningar var höga. Aktien föll skarpt när utfallet blev negativt. Det hade gjort enorm skillnad för patienterna och dessutom rättfärdigat ett högre pris än annars. Huvudspåret för bolaget är dock att uppnå en positiv studie i höst. Vi behåller vår position och har ökat på marginalen.

Mirum Pharmaceuticals är ett amerikanskt bioteknikbolag som är verksamt inom flera ovanliga leversjukdomar. De väntade viktiga uppdateringar för studier inom två olika sjukdomar; primär biliär cirros och primär skleroserande kolangit. I båda fallen blev utfallen positiva och aktien steg rejält. Nu fortlöper båda studierna och vi hoppas på godkännanden framåt 2026.

Ytterligare ett bolag inom ovanliga sjukdomar, holländska bioteknikbolaget Argenx kom med positiva nyheter. De fick FDA-godkänt för ytterligare en indikation för sitt läkemedel Vyvgart. Vyvgart, som förenklat ”dammsuger” kroppen på skadliga antikroppar, var sedan tidigare godkänt i två andra ovanliga sjukdomar. Argenx har sikte på ytterligare 15 indikationer där läkemedlet skulle kunna vara verksamt och hoppas därmed uppnå ”a pipeline in a drug”-status för Vyvgart.

Argenx läkemedel Vyvgart (efgartigimod) minskar antalet skadliga antikroppar (röda och vita)

Från ovanliga till det mycket vanliga och omtalade tillståndet obesitas. Över midsommarhelgen ägde den årliga diabeteskongressen American Diabetes Association (ADA) rum. Bolagen fortsatte leverera bra resultat, inte minst danska uppstickaren Zealand Pharma. Deras amylin-läkemedel petrelintid visade god effekt på viktnedgång, men ännu mer imponerande var biverkningsprofilen, med bland annat betydligt mindre illamående. Nu stiger förhoppningarna kring amylin och att det skulle kunna vara en betydande del av behandlingsparadigmen. I höst kommer man inleda en relativt stor studie med läkemedlet. Zealand reste ”utan vidare” hela en miljard dollar för att finansiera densamma. Imponerande!

Zealand Pharmas petrelintid visade bättre viktnedgång än semaglutid (Wegovy). NB: olika studier.

För övrigt kom ytterligare data kring läkemedelsklassen GLP-1 (dvs Eli Lillys Zepbound och Novo Nordisks Wegovy/Ozempic) och den breda positiva inverkan på sjukdomar relaterade till obesitas. Eli Lilly visade att Zepbound hade mycket stor effekt på sömnapné hos patienter med obesitas. Därmed förstärktes den sammantagna bilden av hur positiva GLP-1 läkemedel är för många tillstånd.

Fonden utvecklades positivt (+3,22 % för andelsklass A) i juni. Bästa delsektorer var läkemedel, bioteknik och sjukförsäkringsbolag. Sämst var laboratorieutrustning och läkemedelsdistributörer samt medicinteknik.   

 

FÖRÄNDRINGAR I FONDEN

Fonden avyttrade innehaven i medicinteknikbolagen Exact Sciences och Inspire Medical Systems. Både kämpar med stigande konkurrens och kommersiella utmaningar. Fonden sålde även innehavet i Calliditas, som blir uppköpt av ett japanskt bolag och tog in Alkermes. Alkermes är ett amerikanskt bolag i kommersiell fas med läkemedel inom psykiatriska tillstånd. Därtill har de ett spännande projekt inom narkolepsi, som i tidig fas ser mycket lovande ut. 

 

FONDENS TRE BÄSTA BIDRAGSGIVARE

Obesitasledarna Eli Lilly och Novo Nordisk fortsatte upp då stödet för att använda deras läkemedel stärktes ytterligare i samband med ADA-kongressen.

Mirum Pharma, som nämnts ovan, fick positiva utfall från två studier inom ovanliga leversjukdomar.   

 

FONDENS TRE SÄMSTA BIDRAGSGIVARE

Svenska Egetis Therapeutics, nämnt ovan, fick en motgång i ett studieresultat. Mer väntas till hösten. 

Brittiska bioteknikbolaget Immunocore var fortsatt svagt efter ASCO, cancerkonferensen i början av juni där de presenterade ok resultat. Helt klart hade marknaden hoppats på mer.

Tyska tools-bolaget Sartorius var fortsatt svagt på oklara framtidsutsikter.

 

INVESTERINGSSTRATEGI

HealthInvest Sustainable Healthcare är en aktivt förvaltad fond. Fonden ägde vid månadsskiftet 55 bolag vilket kan jämföras med jämförelseindex MSCI World Healthcare TRN Index som inkluderar cirka 140 bolag.

Fonden har som målsättning att genom sina investeringar i hälsovårdssektorn främja god hälsa och välbefinnande. Med hälsovårdssektorn avses företag vars verksamhet är fokuserad på läkemedel, bioteknik, medicinteknik, laboratorieutrustning, diagnostik, förebyggande vård samt relaterade branscher såsom vårdbolag, läkemedelsdistributörer, sjukförsäkringsföretag och it-bolag.

Fonden investerar globalt i hälsovårdsbolag med goda tillväxtutsikter. En stor del av fondens investeringar är i lönsamma bolag. Därutöver investerar fonden i bolag i tidigare fas, antingen med lanserade produkter eller produkter under utveckling.  


Se mer månadsdata här

Utforska fler artiklar