HealthInvest logo

Månadsbrev maj 2024 för HealthInvest Sustainable Healthcare

Månadsbrev maj 2024 för HealthInvest Sustainable Healthcare

Uppköp, uppstickare och underleverantörer

Maj blev en plusmånad för hälsovårdssektorn (i lokal valuta) men med två tydliga halvor – en stark inledning och därefter utförsbacke. Hälsovårdssektorn hängde däremot inte riktigt med den bredare marknaden. De ekonomiska indikatorerna trillade in relativt starka och marknaden fick dra ner sina antaganden om räntesänkningar till en enda i USA, nu efter sommaren. Inom hälsovårdssektorn tuffade stora läkemedelsbolag på medan ”tools-bolag”, medicinteknik och sjukförsäkringsbolag hade större svängningar under månaden. Dollarn försvagades mot svenska kronan, vilket dämpade fondens avkastning.

Den amerikanska 10-åringen svängde också en hel del under månaden, men låg sammantaget på en hög nivå, en bit över 4,50 %. Vi noterar en fortsatt stark korrelation med högmultipelbolag och bioteknikbolag som ju också har intjäning långt fram.

Bolagsspecifika händelser är också viktiga. Här fick vi både goda och dåliga nyheter för våra bolag. I samband med årets största cancerkonferens kom flera uppdateringar. Resultaten från cancerbolaget Merus levde upp till högt ställda förväntningar och deras läkemedel mot huvud- och halscancer ser ut att kunna bli en grundsten i framtida behandlingar. Säkerhetsdata från Macrogenics studie väckte däremot oro och aktien föll kraftigt. Mer resultat väntas senare i år.

Vi avrundade månaden med ett uppköp i fonden. Japanska Asahi Kasei Corporation lade bud på Calliditas, ett svenskt bioteknikbolag som lanserar ett läkemedel mot en sällsynt njursjukdom. Detta blev vårt fjärde uppköp i fonden i år. Sällsynta sjukdomar är ett av våra investeringsteman och vi passar på att lyfta fram ett annat svenskt bioteknikbolag inom samma område, Egetis Therapeutics. Bolaget utvecklar ett läkemedel mot en mycket ovanlig men allvarlig sjukdom som drabbar pojkar. Många viktiga nyheter väntas under året och marknadsgodkännande närmar sig i både Europa och USA.

Inom obesitasområdet tickade både Novo Nordisk och Eli Lilly uppåt under månaden. Efterfrågan är fortsatt stark och båda investerar stora summor i tillverkning. Samtidigt har vi koll på ”uppstickarna”, både stora och små. Vi noterar att Amgen går vidare till större studier med sitt obesitasläkemedel med en unik verkningsmekanism. Zealand Pharma närmar sig en viktig uppdatering för sitt amylin-läkemedel. Amylin är en ny mekanism inom obesitas där vi ser stigande intresse. Novo Nordisk ligger långt fram, men även Eli Lilly avancerar sitt läkemedel. AstraZeneca höll sin första kapitalmarknadsdag på elva år och lyfte fram sin breda obesitassatsning. Den innehåller både ett amylin-läkemedel och ett GLP-1-läkemedel i tablettform.

Som vi beskrev ovan har ”tools-bolagen” varit volatila och det finns fortsatt orosmoln vad gäller kundaktivitet och efterfrågan i Kina. Vi tycker osäkerheten har ökat samtidigt som multiplarna är relativt höga. Vi har därmed dragit ner vår exponering mot sektorn något. Samtidigt tycker vi det är intressant med underleverantörer till sektorer med stark tillväxt. Vi har nu två sådana bolag i portföljen. Ypsomed tillverkar de sprutor patienten kan använda själva för att injicera läkemedel (”autoinjectors”). Marknaden för injicerade läkemedel växer starkt, både inom obesitas och andra områden. Ypsomed levererade dessutom starka utsikter inför nästa år så vi har fått en bra start för vårt innehav.

Källa: Ypsomed

UFP Technologies är ett nytt innehav i fonden. Bolaget är underleverantör till robotkirurgi, en marknad som växer starkt. Vid varje operation måste man använda engångsmaterial som UFP tillhandahåller:  en ”skyddsvante” och skynken till kirurgiroboten. Fler och fler operationer görs med robotkirurgi och UFP Technologies tar marknadsandelar. Sammantaget pekar det mot stark tillväxt för vårt nya innehav.

Fonden utvecklades negativt (-2,54 % för andelsklass A) i maj. Bästa delsektorer var sjukvårdstjänster, läkemedel och bioteknik. Sämst var medicinteknik och laboratorieutrustning.

 

FÖRÄNDRINGAR I FONDEN

Fonden avyttrade innehavet i Cytokinetics. Fonden tog in UFP Technologies som nämnts ovan samt Devyser, ett svenskt diagnostikbolag och Almirall, ett spanskt läkemedelsbolag med fokus på dermatologi. Almirall är inne i en spännande lansering av ett läkemedel mot eksem vilket skulle kunna ändra marknadens syn på bolaget. Ännu tidigt i lanseringen, men signalerna är positiva och aktien har rört sig uppåt.

 

FONDENS TRE BÄSTA BIDRAGSGIVARE

Callditas var fondens bästa bidragsgivare efter budet (med 83% premie!) som beskrevs ovan.

Vertex fick stöd av en stark kvartalsrapport. Marknaden fokuserar dessutom på utvecklingen av ett helt nytt läkemedel mot smärta. Efter positiva resultat kan läkemedlet komma till marknad redan i år och ytterligare studier är på gång.

Amgen steg efter framstegen inom obesitas.

 

FONDENS TRE SÄMSTA BIDRAGSGIVARE

Mercks aktie var svag i slutet av månaden, i linje med bredare hälsovårdsindex. Hittills i år är Merck dock upp 15%.

Som nämnts ovan tappade bioteknikbolaget Macrogenics rejält efter uppdaterade säkerhetsdata för ett cancerläkemedel. Mer resultat väntas senare i år och bolaget har andra projekt som ser lovande ut. Vi behåller aktien i portföljen.

Inspire Medical  Systems, ett amerikanskt medicinteknikbolag, föll i samband med kvartalsrapporten. Rapporten som helhet var bättre än väntat, men framåtblickande kommentarer gjorde ändå marknaden besviken.

 

INVESTERINGSSTRATEGI

HealthInvest Sustainable Healthcare är en aktivt förvaltad fond. Fonden ägde vid månadsskiftet 57 bolag vilket kan jämföras med jämförelseindex MSCI World Healthcare TRN Index som inkluderar cirka 140 bolag.

Fonden har som målsättning att genom sina investeringar i hälsovårdssektorn främja god hälsa och välbefinnande. Med hälsovårdssektorn avses företag vars verksamhet är fokuserad på läkemedel, bioteknik, medicinteknik, laboratorieutrustning, diagnostik, förebyggande vård samt relaterade branscher såsom vårdbolag, läkemedelsdistributörer, sjukförsäkringsföretag och it-bolag.

Fonden investerar globalt i hälsovårdsbolag med goda tillväxtutsikter. En stor del av fondens investeringar är i lönsamma bolag. Därutöver investerar fonden i bolag i tidigare fas, antingen med lanserade produkter eller produkter under utveckling.  

Utforska fler artiklar