HealthInvest logo

HealthInvest-förvaltarna i media: Bolagen som kan stå emot handelshindren

HealthInvest-förvaltarna i media: Bolagen som kan stå emot handelshindren

Våra förvaltare Elli Hult och Astrid Samuelsson har varit hett efterfrågade i dagarna för att belysa hur handelshinder kan påverka hälsovårdssektorn, och vilka bolag som potentiellt kan klara sig bättre.

Temat för de olika intervjuerna har naturligt nog var Trumps handelstullar och den stora pågående förändringen av världsordningen, där globaliseringen ruckas upp.

Astrid Samuelsson har synts i DI tvhär kan du se inslaget.

En intressant insikt var bland annat att läkemedelspriser till skillnad från andra priser inte är så enkla att höja – absolut inte i Europa och heller inte i USA. Så om stora tullar på läkemedel skulle bli aktuellt kommer det kunna slå på marginalen, dock inte på bolagens affär. Efterfrågan är stabil.

Astrid lyfte bland annat schweiziska bolaget Lonza, som har en stor andel av den amerikanska kapaciteten för att tillverka de mer avancerade, biologiska läkemedlen. De är vinnare, oavsett hur det här slutar – med antingen tullar eller flytt till USA, då kommer många söka sig till Lonzas fabriker.

Svenska Camurus har en stor del av sin verksamhet utanför USA vilket skyddar mot amerikanska tullar. Dessutom har de verksamhet i USA i form av att de får royalties på försäljningen i landet. Även det danska portföljbolaget Genma har 90 procent av intäkterna i royalties.

Elli Hult gästade EFN:s program Börslunch där hon analyserade hur bolagen kan påverkas av ett fortsatt handelskrig.

Se programmet här.

En viktig poäng hon lyfte var att sektorn är förhållandevis motståndskraftig givet den stabila efterfrågan på läkemedel.

Just nu tittar hon och Astrid på vad som är mer skyddat och vad som har blivit undervärderat. Ett exempel som Elli lyfte var innehavet i NewAmsterdam Pharma. Bolaget har haft tre framgångsrika fas 3-studier i höstas och börjar sälja sin kolesterolhämmare i Europa 2026.

Hon visade hur Kina gjort enorma forskningsframsteg på senare år. Bolag som kinesisk-amerikanska BeiGene (som byter namn till BeOneo) är stora inom onkologi. Deras läkemedel Brukinsa mot blodcancer gick om AstraZenecas variant under 4:e kvartalet i fjol.

Ett orosmoment är den pågående turbulensen på FDA med stora neddragningar. Ännu har det inte varit några förseningar av läkemedelsgodkännanden men det kan dyka upp krångel i takt med att folk byts upp.

Astrid Samuelsson intervjuades också i Affärsvärlden.

Läs artikeln här (betalvägg).

Där berättar Astrid att den starka börsreaktionen på tullhotet inte kommit som en chock – den låg i korten. En tydligare tullplan kan publiceras i början av maj, även om storleken på tullarna är osäker.

Som en stor läkemedelsproducent är det fokus på Kina. Men även i Irland finns mycket läkemedelsproduktion. Men inte enbart utländska bolag har produktion i Kina och Irland, utan även en hel del amerikanska.

“De har varit väldigt pigga på att tillverka på Irland, vilket ger en skattefördel. Så tullar skulle slå även mot amerikanska bolag”, säger hon i intervjun.

Samtidigt har Trumps ambition om att få mer läkemedelstillverkning i USA redan påverkat marknaden – både danska Novo Nordisk och den snabbväxande amerikanska konkurrenten Eli Lilly (båda är innehav i HealthInvest Sustainable Helathcare) har aviserat mångmiljardinvesteringar i USA. Det kommer dock att ta tid, fabriker byggs inte upp över en natt.

Utforska fler artiklar