Månadsbrev april 2025 för HealthInvest Sustainable Healthcare

POLITIK, LANSERINGAR OCH OBESITAS
Även april präglades i stor utsträckning av tullar och andra politiska utspel. I lokal valuta var breda marknader oförändrade under månaden medan hälsovård var något ned. Den amerikanska dollarn försvagades ytterligare vilket drog ned avkastningen för fonden. Den amerikanska 10-åringen var volatil och handlade mellan 4,0 % och 4,49 %, vilket spädde på oron för hur den amerikanska ekonomin ska stå emot Trumps ombytliga utspel kring tullar och världspolitik. Läkemedel var undantagna de tullar som annonserades den andra april, men det framgick ganska snart att någon form av tullpaket är att vänta. Trump är angelägen att öka inhemsk produktion av läkemedel, något som flera stora läkemedelsbolag mött med att avsätta mångmiljardbelopp för att bygga upp tillverkningskapacitet i USA.
Inom hälsovård var mindre bioteknikbolag starkast, följt av medicinteknik och läkemedelsbolag. Svagast var managed care och laboratorieutrustning (tools). Inom managed care leddes nedgången av sjukförsäkringsbolaget UnitedHealth Group (UNH), som i sin kvartalsrapport sänkte utsikterna för året, i huvudsak drivet av att de sett ett betydligt större utnyttjande av vård. Detta driver högre kostnader för UNH, men ger positiva signaler om starkare efterfrågan inte minst för medicintekniksektorn.
Vad gäller hälsovårdsmyndigheterna i USA så befann de sig fortsatt i en rejäl omorganisation med personalneddragningar och osäkerhet. Dock uppfattar vi att tongångarna är något mer positiva sedan den nya FDA-chefen Dr. Marty Makary tillträdde. Han medverkade i en intervju i vilken han kom med flera positiva kommentarer; bland annat vill han förenkla och påskynda ledtiderna för att godkänna nya läkemedel.
FDA:s nytillträdde chef Dr. Marty Makary i intervju i amerikansk media den 17 april 2025.
Rapportsäsongen inleddes och var relativt bra, trots all geopolitisk osäkerhet. Medicinteknikbolaget Boston Scientific kom med strålande organisk tillväxt om 18 % och slog både sina egna utsikter och marknadens förväntningar. De angav en förväntad kostnad för handelstullar, men meddelade samtidigt att de tror sig kunna absorbera densamma genom bättre försäljningstillväxt, kostnadskontroll och viss valutamedvind. Liknande kommentarer kom från andra stora bolag, dvs. att tullar innebär en kostnad men att denna kostnad i stort är hanterbar.
Andra ljusglimtar var återigen bolag som gjorde framgångsrika lanseringar, exempelvis Verona Pharma och BridgeBio. Verona är ett relativt nytt innehav i fonden och har figurerat i månadsbreven tidigare. De säljer Ohtuvayre mot KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD på engelska). Deras läkemedel är det första inhalerbara med en ny verkningsmekanism på över 20 år. Det har effekt på inflammation samt vidgar luftrören, vilket underlättar den akuta andnöd många patienter tampas med. Redan sitt andra kvartal sedan lansering sålde Ohtuvayre för mer än vad analytikerna hade förväntat sig för kvartal tre. Dessutom närmade sig bolaget lönsamhet. Både vi och aktiemarknaden blev imponerade.
Verona Pharmas aktiekurs har gått starkt tack vare lanseringen av Ohtuvayre.
Även BridgeBio lanserar ett nytt läkemedel, i det här fallet mot hjärtamyloidos, en relativt ovanlig sjukdom som har dålig prognos och förkortar livet markant om den inte behandlas med moderna läkemedel. Tidigare har sjukdomen ofta feldiagnostiserats men allteftersom fler behandlingar tillhandahållits och läkarna fått upp ögonen för sjukdomsgruppen, ökar antalet diagnostiserade patienter stadigt. Nu talar man om att marknaden för att behandla hjärtamyloidos kan nå över 15 mdr USD och att BridgeBio skulle kunna ta en tredjedel av densamma.
Inom det ständigt aktuella området obesitas kom Eli Lilly med resultat från den första av flera förväntade studier för sin tablettbehandling orforglipron. Som bakgrund består den befintliga obesitasbehandlingen av injicerbara läkemedel, exempelvis Novo Nordisks Wegovy/Ozempic och Lillys Zepbound/Mounjaro. Förutom att många patienter skulle föredra att ta en tablett om dagen i stället för en spruta i veckan, är orforglipron betydligt enklare och billigare att producera än sprutbehandlingarna. Dock kan s.k. småmolekyler ha vissa andra utmaningar, exempelvis biverkningar, inte minst från levern. Lilly presenterade resultat inom överviktiga diabetiker och såg Ozempic-liknande viktnedgång. Ännu viktigare var dock att biverkningsprofilen var toppen. Aktien rusade.
T.v. Eli Lillys orforglipron-tablett. T.h. befintliga obesitasläkemedel Zepbound (Eli Lilly) och Wegovy (Novo Nordisk), båda i sprutform.
Vad gäller receptförskrivningen har Lillys läkemedel dragit ifrån den senaste tiden, sett till nya patienter. Novo har utmanats av konkurrensen från s.k. compounders, beskrivna i förra månadsbrevet. En stor del av patienterna har sökt vård via dessa ofta digitala aktörer. Både Lilly och Novo har anpassat sina försäljningskanaler och skapat Lilly Direct respektive NovoCare. Därtill slöt Novo nyligen ett avtal med det största compoundingbolaget Hims & Hers för att sälja ”riktigt” Wegovy via deras kanaler. Ett smart drag, i stället för att fastna i långdragna juridiska förhandlingar för att få bort Wegovy-kopior från marknaden. Novo skrev även ett exklusivt avtal med apotekskedjan CVS, vilket alltså missgynnade Lilly. Vi ser dock Lillys pipeline och utsikter som mycket starka och äger fortsatt båda bolagen i fonden.
Nya recept på den amerikanska GLP-1 marknaden. Lillys Zepound och Mounjaro i täten. Novos Ozempic på tredje plats, medan Wegovy halkat efter.
Fonden föll (-4 % för andelsklass A) i april där den svaga utvecklingen för dollarn bidrog negativt. För fonden var de bästa delsektorerna läkemedel, medicinteknik och läkemedelsdistributörer. Sämst var sjukförsäkringsbolag, bioteknik och tools.
FÖRÄNDRINGAR I FONDEN
Fonden avvecklade innehaven i Autolus och Cabaletta, båda verksamma inom cellterapi mot cancer respektive autoimmuna sjukdomar efter för långsamma framsteg och en del problem med biverkningar.
FONDENS TRE BÄSTA BIDRAGSGIVARE
Som nämnt ovan kom Eli Lilly med bättre resultat än väntat för sin tablettbehandling mot obesitas.
Kontraktstillverkaren Lonza uppfattades som en relativ vinnare på handelskriget och Trump administrationens starka önskemål om lokal tillverkning av läkemedel i USA. Detta tack vare att de nyligen köpt en stor biologisk läkemedelsfabrik i USA som har gott om ledig kapacitet och kan ta emot nya kunder.
Bioteknikbolaget Summit Therapeutics läkemedelskandidat visade bra resultat i en kinesisk lungcancerstudie. Marknadens uppfattning av läkemedlet stärktes inför studieresultat i en västerländsk population.
FONDENS TRE SÄMSTA BIDRAGSGIVARE
Sjukförsäkringsbolaget UnitedHealth gav svaga utsikter, som nämnts ovan.
Thermo Fisher Scientific och övriga tools-bolag handlade svagt i samband med att handelskriget tog fart, bland annat för att läkemedelsbolag skulle kunna dra åt svångremmen för att skydda sina marginaler genom att forska mindre.
Läkemedelsbolaget AbbVie uppfattades ha relativt stor exponering mot handelstullar och den amerikanska konsumenten med sin estetikportfölj.
INVESTERINGSSTRATEGI
HealthInvest Sustainable Healthcare är en aktivt förvaltad fond. Fonden ägde vid månadsskiftet 52 bolag vilket kan jämföras med jämförelseindex MSCI World Healthcare TRN Index som inkluderar cirka 140 bolag.
Fonden har som målsättning att genom sina investeringar i hälsovårdssektorn främja god hälsa och välbefinnande. Med hälsovårdssektorn avses företag vars verksamhet är fokuserad på läkemedel, bioteknik, medicinteknik, laboratorieutrustning, diagnostik, förebyggande vård samt relaterade branscher såsom vårdbolag, läkemedelsdistributörer, sjukförsäkringsföretag och IT-bolag.
Fonden investerar globalt i hälsovårdsbolag med goda tillväxtutsikter. En stor del av fondens investeringar är i lönsamma bolag. Därutöver investerar fonden i bolag i tidigare fas, antingen med lanserade produkter eller produkter under utveckling.
LÄS MER:
Månadsrapport
Utforska fler artiklar