HealthInvest logo

Månadsbrev juni 2025 för HealthInvest Sustainable Healthcare

Månadsbrev juni 2025 för HealthInvest Sustainable Healthcare

REKORDRABATT OCH ISLOSSNING LAGOM TILL SOMMAREN

De politiska utspelen fortsatte i juni, men med något mildare uttryck. Värderingarna i hälsovårdssektorn var rejält nedtryckta och en upptining av sentiment kunde anas, inte minst inom bioteknik.

Hälsovårdssektorn utvecklades positivt i juni, men hängde inte med bredare marknader. Den amerikanska 10-åringen sjönk en aning, ner till 4,20 %. Dollarn försvagades igen under månaden och har nu fallit 14 % relativt den svenska kronan i år. Inom hälsovårdssektorn gick bioteknik, toolsbolag (laboratorieutrustning) och sjukförsäkringsbolag bäst. Svagast gick läkemedel och medicinteknik.

Som nämndes i förra månadsbrevet aktualiserade President Trump ett gammalt förslag om att sänka läkemedelspriserna i USA, kallat ”Most Favored Nation” (MFN) genom en presidentorder. När den först annonserades reagerade marknaden skarpt negativt, men det visade sig att presidentordern i sig var relativt tandlös och vag. Dock gav Trump chefen för hälsovårdsmyndigheten (HHS), Robert F Kennedy Jr i uppdrag att inom 30 dagar genomföra prisförhandlingar med läkemedelsbolag för att uppnå nivåer i linje med de lägsta priserna i andra jämförbara länder. Vi har tagit del av många experters analys och har förstått att överläggningar pågått, dock har inga konkreta resultat framkommit. Vår uppfattning är att läkemedelsbolagen kommer göra något slags eftergifter till Trumpadministrationen, men att en drastisk prisreform nog är osannolik. Med andra ord kan man vänta sig en del oroväckande rubriker men de facto är reformen svår att genomföra i praktiken.

MFN presidentordern – vid första anblick oroväckande för läkemedelsbolagen, men relativt tandlös i praktiken. Läs mer hos Vita huset

Mot bakgrund av MFN, personalneddragningar inom HHS och FDA (se tidigare månadsbrev) samt förväntade åtstramningar i den amerikanska budgeten, värderas hälsovårdssektorn relativt ett brett index till en historiskt stor rabatt. Hälsovård handlas till 16x 12 mån. framåtblickande P/E och det breda indexet 19,7x.

Vår uppfattning är att hälsovårdssektorn diskonterat en stor del av riskerna och att ett mildare utfall skulle innebära en positiv överraskning. Därmed torde värderingsgapet minska eller stängas helt över tid. Historiskt sett har hälsovårdssektorn snarast handlats till en liten premie.

Källa: Bloomberg: 12 mån. framåtblickande P/E för MSCI World Healthcare resp. MSCI World, per 1 juli 2025.

En observation under juni var att den starkaste delsektorn var bioteknik medan den svagaste var stora läkemedelsbolag. Detta tyder på att riskviljan kan vara på väg tillbaka och rimmar väl med vår uppfattning att sektorn verkar tinas upp. Vi har sett att bolagen blivit något mer aktiva gällande uppköp, licensaffärer och kapitalresningar, även i form av några nyemissioner.

Källa: Bloomberg: Bioteknik (XBI) vs läkemedelsbolag (DRG) per 1 juli 2025.

En annan observation är att bolag som är i färd med en framgångsrik lansering gillas skarpt av marknaden. Bolag som BridgeBio, Autolus, Verona, Mirum och Soleno har medvind allihop. Gemensamt för flera av dessa är att de är verksamma inom sällsynta sjukdomar, ett tema vi gärna investerar inom eftersom de medicinska behoven är särskilt stora där. Därtill vill ”nya FDA” underlätta för behandlingar för sällsynta sjukdomar. BridgeBio lanserar ett läkemedel mot en relativt vanlig ovanlig sjukdom, hjärtamyloidos. Deras behandling Attruby har ett par konkurrenter på marknaden, men Attruby gillas bland annat för att den är en tablett och har genererat övertygande kliniska resultat. Bolaget har visat att de inte bara är duktiga på att utveckla läkemedelskandidater, de kan även kommersialisera dem. Därutöver har de en snabbt mognande och mycket intressant pipeline.

Mirum är verksamma inom sjukdomar orsakade av dysfunktionell gallsyreproduktion, som ofta medför plågsam klåda för patienterna.  De har kommit längre på sin kommersialiseringsresa men fortsätter överträffa marknadens förväntningar. Även Mirum har en intressant pipeline med läkemedel som kan driva värde i framtiden.

Soleno har precis inlett lanseringen av sitt läkemedel mot Prader-Willi syndrom, ett genetiskt tillstånd som ger omättlig extremhunger. Vi ser fram emot de första försäljningssiffrorna de kommande kvartalen.

Disc Medicine, ett nytt innehav i fonden, är även de, i första hand verksamma inom sällsynta sjukdomar. De väntas ansöka om accelererat godkännande för ett läkemedel i höst. De har utvecklat en behandling mot en sällsynt, svår hudsjukdom (erytropoetisk protoporfyri, EPP). EPP kännetecknas av att ett ämne ansamlas i patienternas röda blodkroppar vilket aktiveras av solljus och då orsakar intensiv smärta och brännskadeliknande sår. Discs behandling har visat sig kunna markant förlänga tiden som patienter kan vistas utomhus och ger därmed stora livskvalitetsförbättringar.

Källa: Disc Medicine presentationsmaterial. EPP-informationskampanj: patienterna beskriver smärtan orsakad av vanligt solljus som att ha brinnande lava under huden.

 

Under midsommarhelgen ägde den årliga obesitas- och diabeteskonferensen, American Diabetes Association (ADA) rum. Eli Lilly fortsatte leverera starka resultat. Bland annat visade deras läkemedelskandidat mot amylinreceptorn bra viktnedgång i en tidig studie. Därmed konkurrerar de med Zealand Pharma och Novo Nordisk, som har kommit betydligt längre med sina kandidater. Eli Lilly väntas också i närtid komma med viktiga resultat inom obesitas för sin tablettbehandling orforglipron. Marknaden väntar med spänning, inte minst efter mycket lovande resultat i en mindre studie inom diabetes.

I övrigt var det glädjande att se portföljbolaget Camurus kliva in i obesitasfältet när de skrev avtal med Eli Lilly för att utveckla månatlig dosering av Lillys läkemedel. Idag består behandlingarna av veckoinjektioner, så en månatlig dosering skulle uppskattas av många. Faktum är att Novo Nordisk innan jul ingick ett liknande avtal med ett annat danskt bolag kring månatlig dosering av Novos läkemedel. Det blir intressant att se hur de båda dessa samarbeten utvecklas.

Fonden steg (0,85  % för andelsklass A) i juni där den svaga utvecklingen för dollarn bidrog negativt. För fonden var de bästa delsektorerna bioteknik, läkemedel, medicinteknik och tools. Sämst var sjukhus och läkemedelsdistributörer.

FÖRÄNDRINGAR I FONDEN

Fonden köpte in Bonesupport och Disc Medicine. Försäljningen av Bonesupports syntetiska benmassa med antibiotika går starkt i USA och ett godkännande för ryggoperationer skulle öppna en ny stor marknad. Bioteknikbolaget Disc Medicine, nämnt ovan, har ett läkemedel som närmar sig marknad.

FONDENS TRE BÄSTA BIDRAGSGIVARE

  • Världens största hälsovårdsbolag, Eli Lilly, hade ett bra nyhetsflöde i samband med ADA-konferensen.
  • BridgeBio fortsatte sin starka utveckling. Deras lansering av Attruby har slagit förväntningarna.
  • Svenska Camurus gick starkt i samband med att de skrev samarbetsavtal med Eli Lilly.

FONDENS TRE SÄMSTA BIDRAGSGIVARE

  • AstraZeneca handlade något svagt efter medicinska kongresser där andra bolag fått mer uppmärksamhet för sina läkemedelskandidater.
  • Japanska läkemedelsbolaget Daiichi Sankyo, som samarbetar med både AstraZeneca och Merck, fick ett bakslag i portföljen för ett nytt läkemedel.
  • Amerikanska bioteknikjätten Amgens obesitasläkemedelskandidat visade inte tillräckligt övertygande resultat på ADA-konferensen.

INVESTERINGSSTRATEGI

HealthInvest Sustainable Healthcare är en aktivt förvaltad fond. Fonden ägde vid månadsskiftet 55 bolag vilket kan jämföras med jämförelseindex MSCI World Healthcare TRN Index som inkluderar cirka 140 bolag.

Fonden har som målsättning att genom sina investeringar i hälsovårdssektorn främja god hälsa och välbefinnande. Med hälsovårdssektorn avses företag vars verksamhet är fokuserad på läkemedel, bioteknik, medicinteknik, laboratorieutrustning, diagnostik, förebyggande vård samt relaterade branscher såsom vårdbolag, läkemedelsdistributörer, sjukförsäkringsföretag och IT-bolag.

Fonden investerar globalt i hälsovårdsbolag med goda tillväxtutsikter. En stor del av fondens investeringar är i lönsamma bolag. Därutöver investerar fonden i bolag i tidigare fas, antingen med lanserade produkter eller produkter under utveckling.  

LÄS MER i månadsrapporten!

Utforska fler artiklar